kl. 19:30

Humanisticum

Biskopsgatan 13

Janne Johnson var ett bekant ansikte i Åbos kulturkretsar på 80- och 90-talen, då han var en drivande kraft både på Akademiska bokhandeln och i flera musikaliska sammanhang. Körpubliken minns honom kanske som dirigent för Sångens vänner och sångare i flera körer. De som föredrog visor såg honom ofta på scen med Arto Rintamäki och andra medlemmar av Visans vänner, både i Åbo, på turnéer i skärgården och som ”hovtrubadur” för Airisto segelsällskap.

Musiken och kulturen var ständigt närvarande runt Janne, under de tidiga åren i Vasa och senare i huvudstadsregionen och Bromarf. Som vd för Akademiska bokhandeln i Åbo och Schildts förlag hade han yrkesmässigt ett stort kontaktnät inom kulturvärlden och instiftade bl.a. sitt eget kulturpris som delades ut till författare och musiker.

En synlig och bestående kulturgärning var att ta initiativet till Konstens natt i Åbo. Eftersom Akademen varit huvudarrangör året innan i Helsingfors, blev det naturligt att Janne fick ta på sig att ordna Bokens natt på Akademen i Åbo och hela Konstens natt tillsammans med Åbo stads kulturbyrå och Åbo musikfestspel.

Janne Johnsons minneskonsert hålls på Humanisticum med start klockan 19.30. På konserten uppträder Tom Gardberg, Lotta och Jalle Ahlbeck samt Magnus och Thomas Gräsbeck.

Kategorier

Musik

Konstens natt på svenska